Skip to main content
Nid: 185 Body: Voor de derde keer doet dit wereldberoemde koor Zeeland aan. Wat betreft de vertolking van geestelijke muziek, met name uit de renaissance, kent dit koor wereldwijd nauwelijks competitie. Al enkele decennia zetten de Scholars de norm hoe deze muziek tot klinken gebracht dient te worden: zo is er de beroemde compositie ‘Spem in alium’ van Thomas Tallis, de naamgever van het ensemble, die in handen van het ensemble tot een wonderschoon en dynamisch weefsel van stemmen wordt, van een ongelooflijke transparantie en helderheid, bijna iets van een andere wereld. De Scholars bewijzen zo keer op keer dat dit soort koormuziek geen belegen aangelegenheid is, en zijn daarbij modieuze verschijnselen als “new age” en “minimal” al lang en breed gepasseerd. The Tallis Scholars werden in 1973 opgericht door dirigent Peter Phillips en hebben sindsdien meerdere wereldtours op hun naam staan, prestigieuze prijzen als die van het toonaangevende tijdschrift Gramophone en de Franse Diapason d’Or in de wacht gesleept en zijn ook te horen geweest in coproducties met Arvo Pärt, John Tavener, maar ook met Sir Paul McCartney en Sting.
Nid: 186 Body: Camerata Köln is een van de toonaangevende ensembles in het oude muziek-genre. Het ensemble werd in 1979 opgericht door een aantal muziekstudenten aan het conservatorium van Keulen. Na vele jaren van intensief engagement met de betere en minder bekende composities uit de barok en de klassiek periode, beschouwen de leden van het ensemble zichzelf als ambassadeurs van een muzikale kunst, die alhoewel ze reeds lange tijd geleden gecomponeerd is, een modern publiek nog steeds emotioneel, spiritueel en esthetisch kan raken, en daarom beslist ‘eigentijds’ kan worden genoemd. Het verbinden van contrasten, expressiviteit en artistieke diepgang, onafhankelijk van modieuze trends, zowel als aanstekelijk enthousiasme en een ontspannen virtuositeit vormen de kwaliteiten die zowel critici als publiek steeds weer aan de concerten en de talloze cd-opnames van Camerata Köln toeschrijven. Dorothee Mields is een van de leidende vertolkers van dit moment van de muziek uit de 17e en 18e eeuw en wordt alom geprezen vanwege haar interpretaties, techniek, timbre en transparantie, waarmee ze ook werk uitvoert van niet de minste hedendaagse componisten als Pierre Boulez, Gérard Grisey, Hans Werner Henze en Beat Furrer. Met de Camerata vormt zij een gouden combinatie, een niet te missen concert.
Nid: 187 Body: Combattimento, sopraan Johannette Zomer en alt Cécile van de Sant staan garant voor een ontroerende vertolking van Pergolesi’s muzikale testament, zijn Stabat Mater. Dit is zonder twijfel de bekendste onder de vele versies, gecompleteerd met ander werk van Pergolesi en van zijn tijdgenoot Durante. Een prachtig beklijvend programma. Combattimento kent op barokgebied in Nederland zijn gelijke niet. Combattimento is de doorstart van Combattimento Consort Amsterdam, nu Jan Willem de Vriend zich op zijn activiteiten als dirigent concentreert. De Combattimento-stijl is echter nog immer intact. Inspirerend, als ‘consort’, maar met de zichtbaarheid van het individu. De energieke wijze van spelen, met grote contrasten in tempi, dynamiek en instrumentatie, staat borg voor concerten, die nimmer vervelen.
Nid: 188 Body: De Engelsman Raphael Wallfisch behoort op cello-gebied tot de wereldtop. Op zijn vierentwintigste won hij de Gaspar Cassadó International Cello Competition in Florence. Daarna volgde een internationale carriere van allure, waarbij er bij niet de minste orkesten gespeeld werd als de London Philharmonic, BBC Symphony, Leipzig Gewandhaus, Westdeutscher Rundfunk en de Los Angeles Philharmonic. Zijn discografie is indrukwekkend op prominente labels als EMI, Chandos, Naxos en Nimbus. Toonaangevende Britse componisten als Sir Peter Maxwell Davies, James MacMillan, Roger Smalley, Giles Swayne en John Tavener hebben speciaal voor Wallfisch werken geschreven. Op kamermuziekgebied maakt de cellist deel uit van twee internationaal hoog aangeschreven ensembles, het Trio Shaham Erz Wallfisch en het deze avond spelende duo met pianist John York, dat in 2017 zijn 35e verjaardag viert en dat bekroont met een feestelijke tour, waarvan ook Vlissingen deel uit maakt. “Raphael Wallfisch, cellist, and accompanist John York present a siren voice of seductive beauty” (Financial Times, augustus 2016)
Nid: 189 Body: Hannes Minnaar is een volbloed Zeeuw en een van Nederlands meest succesvolle pianisten. Als prijswinnaar van meerdere internationale concoursen wist hij internationaal de aandacht op zich te vestigen. Hannes Minnaar soleerde bij vele orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest en het Nationaal Orkest van België. Hij geeft recitals in heel Europa en daarbuiten. Op 1 oktober 2016 mocht hij uit handen van minister Jet Bussemaker de Nederlandse Muziekprijs – de hoogste onderscheiding voor klassieke musici in Nederland – in ontvangst nemen. De philharmonie zuidnederland is er dan ook bijzonder trots op dat hun ‘huispianist’ onder leiding van de nieuwe chef-dirigent Dmitri Liss soleert in Chopins geliefde Tweede Pianoconcert. Grote kans dat hij door Liss wordt geïnspireerd tot een unieke vertolking. Daarnaast klinkt ook nog het lijfstuk van Dmitri Liss: Tjsaikovski’s Zesde Symfonie – de ‘Pathétique’. ‘Het publiek hield de adem in om de laatste zuchten van de contrabassen in perfecte stilte te kunnen horen. Een waar wonder.’ Het is slechts een van de opmerkingen van de overrompelende recensies die Dmitri Liss wereldwijd krijgt na uitvoeringen van de ‘Pathétique’. Daarom is het vanzelfsprekend dat de chef-dirigent zijn eerste seizoen afsluit met de populaire Zesde Symfonie. Dat hij daarnaast een veel minder bekende maar fenomenale Poolse componist als Mieczysław Karlowicz meeneemt pleit weer voor zijn neus voor ontdekking en avontuur. ‘Zijn spel wordt gekenmerkt door een absoluut natuurlijke, pure, heldere en onopgesmukte stijl. Dienstbaarheid aan de muziek is steeds zijn credo, verbluffende technische begaafdheid en virtuositeit daaraan ondergeschikt.’ – het lyrische commentaar van de jury van de Nederlandse Muziekprijs over het spel van Minnaar Programma Karlowicz Uit Bianca da Molena: Prelude Chopin Pianoconcert nr 2 Pauze Tsjaikovski Symfonie nr 6 ‘Pathétique’