Skip to main content
met werk van Chopin en Debussy

Marietta Petkova (piano)

, Kleine Kerk Veere

“Klassieke Muziek in Veerse Kerken”

Marietta Petkova is een in Nederland woonachtige, voor een deel ook opgeleide (Jan Wijn, György Sebök) van origine Bulgaarse pianiste hors categorie, die naar Zeeland afreist met een uitgebalanceerd en uiterst boeiend programma. Chopin natuurlijk, maar ook de Preludes van Debussy, een zeldzaam mooi en avontuurlijk, vroeg-modern pianowerk.
Enkele jaren geleden gaf Petkova een memorabel concert in de Grote Kerk Veere.
Het begrip memorabel is uiteraard subjectief, laat ik het derhalve onderbouwen met een recensie uit kwaliteitskrant NRC Handelsblad:
“De Bulgaarse meesterpianiste Marietta Petkova bespeelt de vleugel met een indrukwekkende virtuositeit, maar uiteindelijk draait alles bij haar om veel méér dan de noten. Petkova musiceert in essentie vanuit haar gevoel. Daardoor is haar spel soms grillig, maar altijd puur en expressief. Juist daarom blijkt Petkova de ideale pianiste om de turbulente gevoelsontladingen van Schumann en de hypersensitieve bespiegelingen van Chopin tot in de diepste kern te raken. Het resultaat is even bedwelmend als onontkoombaar.”
Onze eigen PZC had daar het volgende over te melden:
“Zij paart een fenomenale techniek aan een fijnzinnige, doorvoelde muzikaliteit en of het nu snelle loopjes zijn of beladen emotionele passages, alles lijkt ze te spelen of het totaal niet moeilijk is.”

Programma
Chopin 4 Ballades
Pauze
Debussy 12 Preludes Boek 1