Skip to main content
Nid: 222 Body:

Sedert lang op ons verlanglijstje en op veler verzoek: de match tussen
twee buitenbeentjes binnen de oude muziek. Graindelavoix zingt Gesualdo!
Gesualdo (1566-1613) publiceerde de “Responsoria”, tezamen met een psalm en een hymne als één dramatisch werk in 1611 in Napels.
Graindelavoix wil niet alleen tegemoetkomen aan de madrigaleske aspecten van de cyclus, maar voegt er de intensiteit van de mediterrane Settimana Santa aan toe, in een overigens introspectieve setting met kaarslicht, passend bij de passietijd.
Het in principe Vlaamse, maar verder erg kosmopolitische vocale ensemble Graindelavoix is in Zeeland inmiddels een vaste waarde, hetgeen zonder uitzondering uitmondde in formidabele concerten, dit Gesualdo-concert zal daar geen uitzondering op zijn.
Als één van de weinigen in het oude muziek-genre durft dit ensemble in de voetsporen van Marcel Peres’ Organum te treden, waarbij de stemmen van ongepolijste volkszangers gebruikt worden om middeleeuwse muziek tot klinken te brengen. Graindelavoix durft zelfs laten we zeggen allochtone, niet-westerse stemmen in te zetten. Graindelavoix bereikt in deze traditie ongekende hoogtes en biedt verrassend nieuwe perspectieven.
Graindelavoix heeft inmiddels de nodige cd’s op de markt gebracht, waaruit een grote voorliefde bleek voor min of meer obscuur middeleeuws en renaissance-materiaal.
Guido van Oorschot had daar in de Volkskrant van 27-11-2009 het volgende over te melden, in een verklaring waarom Graindelavoix zo hoog eindigde in de jaarlijstjes:
“Over kleurrijke karakters gesproken: Björn Schmelzer, de zelfverklaarde voddenraper van de muziekgeschiedenis, slaat het beate imago van de Middeleeuwen en Renaissance aan gort. Met dank aan de schurende en raspende stemmen van zijn Vlaamse ensemble Graindelavoix."
Dit ging over de cd “La Magdalene”, waar het ensemble de prestigieuze Caeciliaprijs voor won in datzelfde jaar.
Zoals men van Graindelavoix mag verwachten wordt dit geen verplichte oefening, maar een ongetwijfeld pakkend en gedreven concert.

Programma
Carlo Gesualdo (1566-1613)
Responsoria et alia ad Officium Hebdomadae Sanctae spectantia (1611)

Bezetting
Björn Schmelzer artistieke leiding
Anne-Kathryn Olsen zang
Carine Tinney zang
Razek François Bitar zang
Albert Riera zang
Andres Miravete zang
Marius Peterson zang
Adrian Sîrbu zang
Arnout Malfliet zang

Nid: 228 Body:

De Noorse trompettist Mathias Eick is een ongelooflijke en onnavolgbare muzikant. Niet alleen kan hij zich op trompet met de besten meten, en passant speelt hij ook vibrafoon, contrabas, piano en gitaar, alles wat nodig is om het geluid te vervolmaken, onder meer op platen van Chick Corea en Jon Balke. Als multi-instrumentalist is hij ook een van de gangmakers achter de fameuze prog-rock-big-band Jaga Jazzist, een weerbarstige jazz-formatie, die festivals als Lowlands zonder problemen plat weet te spelen.
Inmiddels heeft hij een respectabel aantal cd’s uitgebracht op het prestigieuze ECM-label, waarbij zeker het album “The Door” uit 2008 een klassieker is. In april 2018 verschijnt het nieuwe album “Ravensburg”, waar op deze tour ongetwijfeld het nodige van te horen zal zijn.
Beïnvloed door vooral Kenny Wheeler, maar ook Chet Baker, Miles Davis en Enrico Rava, heeft Eick zich inmiddels ontwikkeld tot een van de belangrijkste muzikanten uit Scandinavië.
Hoewel zijn muziek inderdaad noordelijk en introspectief klinkt, is daar altijd die ingehouden swing en dynamiek en zucht naar avontuur en experiment, waarbij alles volstrekt natuurlijk en vanzelfsprekend klinkt.
In april 2016 speelde hij ook bij MuziekPodium Zeeland in Schuttershof. Veel van de mensen, die daarbij waren, vonden dit met afstand het beste concert van het jaar.
Voldoende reden om met de nodige verwachtingen naar dit concert uit te zien.

Bezetting
Mathias Eick trompet
Gjermund Larsen viool
Audun Erlien contrabas
Torstein Lofthus drums

Nid: 223 Body:

LET OP: 19.30-19.45 VOORPROGRAMMA DOOR MUSICA CORDIS

Het “Miserere” van Allegri is een magisch stuk, dat eeuwenlang alleen in het glorieuze isolement van de Sixtijnse Kapel werd uitgevoerd. Tijdens dit passie-concert mag een dergelijk stuk van bijna mystieke schoonheid niet ontbreken.
Het Nederlands Kamerkoor voert het stuk uit, samen met Scarlatti’s “Stabat Mater” en enige “Responsoria” van Gesualdo, plus wat meer recente passie-muziek van James MacMillan en Giacinto Scelsi, alles bij elkaar genomen een programma met zeer fraaie muziek.
2017 was voor het Nederlands Kamerkoor een jubileumjaar, waarin het zijn tachtigjarig bestaan vierde, waarbij met name Zeeland vergast werd op de Vespers van Rachmaninov. Al die jaren behoort het koor al tot de wereldtop. Het staat vanaf het prille begin bekend om zijn avontuurlijke en vernieuwende koers: met het uitzetten van opdrachten aan grote componisten en jong talent, met de ontwikkeling van nieuwe vormen en met spannende samenwerkingen.
Het koor wordt geroemd door critici in binnen- en buitenland: “Het Nederlands Kamerkoor blijkt voor de koormuziek wat het Concertgebouworkest is voor de orkestmuziek: een toonaangevend topensemble”, aldus de Volkskrant (2016).
Sinds 2015 is Peter Dijkstra chef-dirigent van het koor. Hij is een van de meest gevraagde koordirigenten ter wereld en staat keer op keer garant voor sprankelende uitvoeringen. Dat zal deze keer niet anders zijn.

Programma
Gregorio Allegri Miserere mei, Deus
Domenico Scarlatti Stabat Mater
Carlo Gesualdo Responsoriae
Giacinto Scelsi Tre Canti Sacri
James MacMillan Miserere

Nid: 224 Body:

Het Orkest van de Achttiende Eeuw komt opnieuw naar Zeeland op haar 144e tour, in grote bezetting, met voornamelijk Beethoven op de lessenaars, de meer dan vermaarde Philippe Herreweghe op de bok en het Amerikaanse talent Bobby Mitchell op de fortepiano.
Het Orkest van de 18e Eeuw is een van de belangrijkste en zeker het meest oorspronkelijke symfonieorkest, dat Nederland rijk is, bovendien met een internationale reputatie en uitstraling.
Het orkest werd in 1981 opgericht door dirigent en fluitist Frans Brüggen en is gespecialiseerd in muziek uit de laat-barok en de klassieke periode, hoewel dat ruim genomen wordt: Haydn, Beethoven en Mozart, maar ook Bach, Purcell en Rameau en niet te vergeten Schubert en Mendelssohn. Het orkest bestaat uit meer dan 50 musici afkomstig uit 23 landen, die allen spelen op authentieke instrumenten of hedendaagse kopieën ervan. Wat betreft opzet en grootte benadert het orkest de meest uitgebreide "klassieke" orkesten uit de 18e en vroege 19e eeuw in Londen, Parijs en
Wenen.
Het orkest staat dit keer onder leiding van Philippe Herreweghe, Vlaams dirigent van internationale naam en faam, inmiddels ook geridderd. Vooral bekend als oprichter en dirigent van Collegium Vocale Gent, een vocaal ensemble van wereldformaat, dat Herreweghe tot een van de belangrijkste vernieuwers maakte, met
Harnoncourt en Leonhardt, op het gebied van de authentieke uitvoeringspraktijk.
In 1977 richtte hij in Parijs het ensemble La Chapelle Royale op en in 1991 het Orchestre des Champs Élysées, in beide gevallen ook richtinggevende ensembles.
Herreweghe is de laatste jaren ook actief in het grote symfonische repertoire van Beethoven tot Gustav Mahler, met name als hoofddirigent van het Antwerp Symphony Orchestra. Daarnaast is hij een veelgevraagd gastdirigent van orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam, het Gewandhausorchester in Leipzig en nu dus het Orkest van de Achttiende Eeuw.
De jonge Amerikaanse pianist Bobby Mitchell, studeerde aan conservatoria in de V.S., Duitsland, maar ook aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, was in de leer bij o.a. David Kuyken en Bart van Oort, en interesseert zich voor zowel muziek uit voorbije eeuwen als voor hedendaagse muziek, warm pleitbezorger als hij is van de muziek van met name Frederic Rzewski, maar ook van Andriessen en Reich.
Naast de moderne piano bespeelt hij het klavecimbel en de fortepiano, zoals op deze avond, welke in meerdere opzichten uiterst veelbelovend oogt.